Sefaköy Adak Kurban: Kurban Kesmenin Esasları

28 Haziran , 2020admin
Sefaköy Adak Kurban: Kurban Kesmenin Esasları

Kurban ibadetinin pek çok amacı vardır. Kurban kesmek yalnızca yoksullara et dağıtarak yardım etmek için yapılan bir ibadet değildir. Hatta kesilen etleri dağıtmak bile vacip değil sünnettir. Bu kurban ibadetinin asıl niyeti maddiyat ile yapılan fedakarlık ve Allah’ın ﷻ emrine bağlılıktır.

KURBAN KESMENİN ESASLARI NELERDİR?

Müslüman toplum için Kurban bayramı çok önemli olan günlerden biridir. İslami kurallara göre kurban keserken belli başlı bazı kurallar vardır. 1- Hayvana eziyet etmekten ve acı çektirerek kesmekten sakınılmalıdır. 2- Çevre temizliğine azami dikkat etmek gerekir. 3- Kesilen hayvanın yaşı istenilen şekillerde olması gerekir, yani mutlaka yaşını doldurmuş olmalıdır. 4- Kesilen hayvanın ayakları ve yüzünün tarafı kıbleye gelecek şekilde ve soluna yatırılarak kesilmelidir. 5- Kesim yapılırken Tekbir ve Tehlil getirilmelidir. 6- Daha sonra “bismillah allahu ekber “ diyerek hayvanın boğaz kısmından keskin bir bıçakla acı çektirmeden hızlıca kesilmelidir. 7- Hayvan tamamen ölmeden organlarını çekip koparmak veya derisini yüzerek eziyet etmek çok yanlıştır ve mekruhtur.

ÖNCEKİ ÜMMETLERDE KURBAN İBADETİ VARMIYDI

Kur’an-ı Kerim’de , kurbanın eski millet ve ümmetlerin de eda ettiği bir ibadet olduğu söylenmiştir. Zira, Kur’an-ı Kerim’de, “(Ey Muhammed!) (ﷺ ) Onlara Adem’in iki oğlunun kıssasını doğru olarak anlat! İkisi birer kurban sunmuşlardı da, birininki kabul edilmiş, diğerininki ise kabul edilmemişti...” buyrulmuştur. (Maide Sûresi, 27) ve Saffat suresinde de , Hz. İbrahim’in oğlu , Hz. İsmail’in yerine de bir koçun Allah tarafından kurban olarak gönderildiği açıkça bildirilmektedir.

Kurban ibadeti hicretin ikinci yılında uygulanılmaya başlamıştır. Ve Hz. Peygamber ﷺ hicretten sonra on yıl boyunca hep kurban kesmiştir.

KİMLER KURBAN KESMEKLE SORUMLUDUR

Kurban, akıllı, ergenlik çağına ermiş  ve dinen zengin sayılabilecek kadar maddiyatı olan müslümanlar tarafından yapılan mali bir ibadet çeşididir. Genel hayati ihtiyaçları yada borçlarından hariç , (80.18 gr.) altın yada buna eşit miktarda malı olan kişi dinimizce zengin sayılır. Bunun içinde Allah’ın ﷻ kendisine vermiş olduğu nimetlere şükür borcu olarak kurban kesmesi üzerine farzdır [ Sefaköy adak kuban ]