Mecidiyeköy Adak Kurban : Kelle Paça Çorbası Ve Faydaları

3 Ağustos , 2020admin
Mecidiyeköy Adak Kurban : Kelle Paça Çorbası Ve Faydaları

Hayvanın sakatatından hazırlanan kelle paça çorbasının, özellikle de sarımsakla yapıldığında  antibiyotik gibi etkisi vardır. İçeriğindeki kolajen, vitamin ve minerallerle bağışıklık sistemini güçlendiren paça çorbası günün her saatinde yenilebilen lezzetli bir yemektir. Kış aylarında soğuk algınlığı ve gripten oldukça koruyan paça çorbası, sarımsak, limon ve sirke içeriği ile antibiyotik kullanımına gerek kalmıyor. Neredeyse doğal antibiyotik gibidir. Çocukların ve ergenlik dönemindeki gençlerin kemik gelişiminde çok önemli rol oynayan kelle paça çorbası, kasların güçlenmesi ve kemik ağrılarının azalmasında da oldukça etkilidir. Özellikle ayak kırıklarında paça çorbası içilmesi önerilir. Kırıkları daha çabuk kaynattığı bilinir. 

Anemi hastalarına bolca tüketilmesi önerilen paça çorbası, kanser hastalığının ilerlemesinin durdurulmasında da baya faydalı olduğu görülüyor. Bu nedenle kanser hastalarında, kolajen yıkımına neden olan ilaçların etkilerinin azaltılmasında etkili olduğu söylenir. Antitoksidan etkisi oluşturarak vücudun korunması için tüketilir. Dil, göz yağı ve beyin karışımı ile yapılan paça çorbası, eklemlerdeki sıvıların korunmasında baya faydalıdır. [ Mecidiyeköy adak kurban ]
 
Kelle paça çorbası genellikle çorbacılarda içilir ve çorbacıların yaptığı daha lezzetli olduğu söylenir ama Kurban Bayramı gibi zamanlar, bu şahane lezzeti evde yapmak için en uygun zamanlardan biri olmuş olur.

KELLE PAÇA ÇORBASI NASIL YAPILIR

Kelle iyice temizlenir ve içinin kan ve kirlerinin gitmesi için 5-6 saat kadar suda bekletilir. Sık sık suyu dökülüp tekrar yenilenir. İyice temizlenen kelle düdüklü tencereye konulup bir litre kadar su ilave edilip bir kere kaynadıktan sonra o su dökülüp tekrar su koyulup yaklaşık 25-30 dakika kadar pişirilir. Pişen kelle bir çatal yardımıyla ayıklanır ve suyuda süzgeçle süzülüp bir kenara alınır. İşkembe iyice yıkanıp çeşitli yöntemlerle temizlenir. Paçalar ateşte tütsülenerek iyice temizlenir. Hepsi düdüklü tencereye konulur. Bir miktar su ilave ederek kapağı kapatılır ve 30 dakika kadar pişirilir. İşkembe ve paçalar iyice pişirdikten sonra düdüklü tencereden alıp kalan suyu süzülür ve bir kenara alınır. İşkembelerin eti küp küp olacak şekilde doğranır ve paçaların etlerini de tıpkı kellede olduğu gibi çatal yardımıyla kemiğinden ayrılır.

Çorba hazırlama kısmına gelince, derin bir tencerede önce bir miktar un koyulup yağla kavrulur, sonra süzülüp kenarda bekletilen işkembe ve kelle suyu yavaş yavaş ilave edilir, un topaklanmaması için çırpma teliyle çırparak karıştırılır. Su kaynayınca içine işkembe kelle ve  paçaları ilave edilir. Onlar da koyulup kaynadıktan sonra isteğe göre sirke limon ve sarımsak eklenir ve çorba hazır olmuş olur. Bu şifalı çorbayı içen herkese afiyet olsun