Gürpınar Adak Kurban: Kurban da Olası Hastalıklar

13 Temmuz , 2020admin
Gürpınar Adak Kurban: Kurban da Olası Hastalıklar

Kurban bayramı olduğu zamanlarda bulaşıcı hastalıkların artış oranı %30 artmaktadır. Buna neden olan unsurlar ise uygun olmayan şartlarda yapılan hayvan kesimleri gösterilmektedir. Bu hastalıkların en başında ise hayvanlardan insanlara geçen hayvansal hastalıklar gelmektedir. Ayrıca hijyen kurallarına uyulmayan şartlarda yapılan kurban kesinleri şarbon, tüberküloz, hidatik gibi hastalıklara zemin hazırlıyor. Böyle durumlara maruz kalmamak için mutlaka kurban kesimi yapılmadan önce, hayvanı satın alırken gerekli sağlık kontrolünden geçip geçmediğine dikkat edilmelidir.

BELİRTİLERE DİKKAT

Hastalık bulaşmış kurban etinden yiyen yada o ete temas eden kişi halsizlik, ateş, baş ağrısı, kusma, isal yada kabızlık ve gece terlemeleri yaşıyorsa vakit kaybetmeden bir doktora başvurulması gerekiyor. Özellikle hamilelerin toksoplazmozis enfeksiyonuna çok daha dikkat etmesi gerekir, bu hastalık anne karnındaki ceninin beyin ve göz gibi organlarında ciddi kalıcı hasarlar meydana getirir. Hatta düşüklere bile neden olabilir.

Kurban kesilirken hayvanların sağlıklı olması tek başına yeterli değildir. Besinden kaynaklı yüzlerce zehirlenme ve mikrobiyel hastalık mevcut olabilir. Bunlar genelde et ve et türevlerinin tüketimiyle bulaşır. Bu yüzden kesim yapılırken ve etleri şoklayarak saklanırken çok dikkatli olmalıdır. Kesim yeri şartlara uygun olmazsa ve hijyenik olmayan bir ortam sa çevreye birçok mikroorganizma yayılabilir. Özellikle de mantar ve parazitler insanlara çok çabuk bulaşırlar. Bunlar genelde etler kesilirken uygunsuz taşınırken yada yenilirken bulaşır. Bu yüzden etler temizlik kurallarına sıkıca uyarak temizlenmelidir. [ Gürpınar adak kurban ]

ELLERİ VE KESİMDEKİ GEREÇLERİ TEMİZLEMELİ

Et kesiminde kullanılan bıçak, satır ve tahta gibi materyaller ve eller mutlaka çok steril olmalıdır. Hatta eldiven kullanılmalıdır. Kesim yapılan alanda mutlaka sıcak-soğuk su bulundurulmalı ve bu sular mümkünse içme suyu kalitesinde olmalıdır. Etler büyük parçalar halinde değil de küçük küçük birer yemeklik şekilde temiz birer buzdolabı poşetine yahut yağlı kağıda sarılıp bu şekilde saklanmalıdır.