Bakırköy Adak Kurban : Kuzu Tandır ( Sırık Kebabı )

25 Temmuz , 2020admin
Bakırköy Adak Kurban : Kuzu Tandır ( Sırık Kebabı )

Yüzyıllardır devam eden, İç Anadolu yörelerinin tadına doyum olmayan vazgeçilmez lezzetlerinden biridir Kuzu Çevirme. Bir diğer adı Sırık Kebabıdır. Orijinal haliyle günümüzün vazgeçilmez lezzetleri arasındadır ve  yerini başka hiçbir lezzet dolduramaz.

KUZU TANDIR YAPILIŞI

Kuzu Çevirme yaklaşık 130 cm genişliğinde ve 80 cm derinliğinde, 150 cm yükseklikteki özel ocaklarda pişirilir. Kuzunun takılacağı sırık yaklaşık 2,5 metreye yakındır ve kuzu, sırığa takılarak çevrildiği için bu kebabın diğer adı da Sırık Kebabı’dır. Çevirme küçükbaş hayvanların yavrularından yapılır. Kuzu, keçi, oğlak, seyis gibi hayvanlardan yapılır.
Kuzu çevirme yani sırık kebabı yılın her günü yapılan bir yemek çeşididir yalnız oldukça zor ve meşakkatlidir. [ Bakırköy adak kurban ]

Şubat ve Mart ayında kebap yapımı kuzu ile başlayıp Ağustos ayına kadar kuzu ile devam eder, Ağustos ayından sonra da genellikle oğlakla kebap yapılır. Kuzu yada oğlak hangisiyle çevirme yapılacaksa mutlaka çevirme yapılacağı gün kesilmesi gerekir. En geç iki saat içinde ateşe konması gerekir. Kesilen kuzu yada oğlak ağaç sırığa geçirilir. Ön bacakları kesilip koltuk altına sokulup arka ayakları da bağlandıktan sonra içine iri taneli tuz koyarak ağaç çöplerle içindeki tuzlu su akmasın diye dikilir.

Pişirilirken çoğunlukla çıralı çam odunu kullanılır. Ocağa konduktan yarım saat sonra etin iç yağları çıkar, bu yağlarla et iyice yağlanır. Ocak bir saat kadar yavaş yakıldıktan sonra, harlanır hızlandırılır. Pişme süresi aşağı yukarı üç saattir. Etin pişip pişmediğini anlayabilmek için kürekler kemikleri içe doğru açılıp kapatılarak kontrol edilir. Ayrıca kuzunun butuna bıçak sokularak akan sıvı incelenir eğer sıvıda kan rengi varsa kebap pişmemiştir, kürekler kemikleri gevşemiş ve butlardan kan renginde sıvı gelmiyorsa kebap pişmiş demektir.

Pişmeden önce etin içindeki tuzlu su alınıp etlerin üzerine dökülür. Bundan dolayı bir daha tuz dökmeye lüzum kalmaz. Yerken yanında isteğe göre salata, ayran, meşrubat tüketilebilir. Etlerden akan yağa da “serit” denilir. Tavaya biriken bu yağlar isteğe göre yemeğin yanında servis edilebilirdi ya da başka yemeklere de kullanılabilir. Yemeklere çok lezzet katacağı için çok itibar görür.