Altınşehir Adak Kurban

20 Şubat , 2019admin
Altınşehir Adak Kurban

Kurban edilecek hayvanlar, koyun, keçi, sığır, manda ve devedir. Vahşi hayvanlardan kurban etmek caiz değildir. Doğan yavrunun annesi ehlî ise erkeği vahşide olsa bu yavrudan kurban kesmek câiz olur. Çünkü hayvanlarda yavru anneye tâbidir. Koyun ve keçi bir yaşını doldurmuşsa kurban edilebilir ancak yavrular altı ayını doldurmuşsa ve bir yaşındaki bayvan gibi gösterişliyse kesilebilir [ avcılar adak kurban ]. Oğlakda bu durum söz konusu değildir. Sığır ve manda iki yaşına gelince, deve ise beş yaşına gelince kurban edilebilir. Koyun ve keçi bir kişi için , deve ve manda ise yedi kişiye kadar ortak kesilebilir. Ortaklardan bazısı vacip olan kurban, bazıları nafile, bazıları keffâret kurbanı, ceza kurbanı, Hacc-ı temettü veya akîka kurbanı gibi değişik niyetlerle ortaklıkta bulunabilirler. Kurban kesildikten sonra et, tartı ile tartılarak eşit şekilde paylaşılmalıdır. Kimse kimsenin hakkına girmemelidir.
Doğuştan boynuzsuz, yemini yiyebilen delirmiş hayvan, çok zayıflamamış olan uyuz hayvan, yaradılıştan kulakları küçük olan hayvan, dişlerinin azısı düşmüş veya dişleri olmadığı halde yemini yiyebilen ve otlayabilen hayvanlardan kurban etmek câizdir.

Bir veya iki gözü kör, kemiğinde ilik kalmayacak kadar zayıflamış, kesileceği yere gidemeyecek derecede topal, kulak veya kuyruğunun yarıdan fazlası kesilmiş veya kopmuş, boynuzunun çoğu kırılmış ve bunlar gibi ağır arızaları olan hayvanlar kurban edilemez. Pislik yiyen hayvanlar etindeki pislik temizleninceye kadar kapalı yerde tutulmamış ise kurban olmazlar.

Kurbana mani olan bu kusurlar zengin içindir. Zengin, kurban edeceği hayvanı bu kusurlardan biri bulunduğu halde satın alırsa veya satın aldıktan sonra bu kusurlardan birisi meydana gelirse bu hayvanlar kurban edilemez. Fakir için ise her şekilde kesmesi caizdir.

KURBANIN VAKTİ NE ZAMANDIR

Kurban, Zilhicce ayının onuncu, on birinci ve on ikinci günleri kesilir. Onuncu gün kesmek daha faziletlidir. [ altınşehir adak kurban  ] Zilhiccenin onuncu günü ikinci fecir doğmadan önce kurban kesmek câiz değildir. İkinci fecirden sonra Zilhiccenin on ikinci günü güneş batıncaya kadar geçen zaman içinde gece ve gündüz kurban kesilebilir. Ancak geceleri kesmek mekruhtur. Bayram namazı kılınan yerlerde, imam bayram namazında iken veya teşehhüd miktarı oturmadan önce kurban kesilmesi caiz değildir, Selâm verdikten sonra ise kurban kesilebilir. Bayram namazı kılınmayan yerlerde ikinci fecrin doğumundan sonra kurban kesilebilir